sunnuntai 24. tammikuuta 2016

OLETKO MIETTINYT, MIKÄ ON SINUN CORE?

Oskari Saaren kirja Aki Hintsasta ja hänen hyvinvointimallistaan sekä F1-maailmasta oli isäinpäivälahja miehelleni. Luin kirjan itse ennen häntä. Ketäpä ei kiinnostaisi voittamisen anatomia?

Tunnistat varmaan sen fiiliksen lahjaostoksilla ollessa, kun tietää, että lahjan saajalla on vaikka mitä, mutta jotain haluaisi antaa - jotain ihan uutta ja erilaista. Olen ostanut miehelleni vinot pinot erilaisia urheiluun ja johtamiseen liittyviä kirjoja sekä elämänkertoja. Ei siis liene yllätys, että tälläkin kertaa haahuilin kirjakaupassa. Kädessäni oli jo Alahuhdan johtamiskirja, mutta sitten käteeni osui Formula 1:ssäkin lääkärinä toimineen Aki Hintsan tarina. Päätin ottaakin sen.

Kirja lojui mieheni yöpöydällä koko loppuvuoden. Vuodenvaihteen vapaana viikonloppuna päätin itse tarttua siihen. Luin lähes 350-sivuisen kirjan parissa päivässä. Yhdistetty elämäntarina, Hintsan filosofian ja hyvinvointimallin avaaminen sekä tarinoita F1-maailman kulisseista oli erittäin koukuttava. Nyt kirjaan on tarttunut myös itse sen omistaja. Tiedän sen siitä, että hän kysyi minulta pari päivää sitten: "Mikä on sun core?"

Kun löydät hyviä ohjeita, tartu niihin

Se, miksi nostan aiheen esiin on, että omassa elämässäni on menossa monenlaista pyöritystä, yritystä ja tavoitteita. Luulenpa myös, että niin on monella muullakin. Kirjan luettuani - tai oikeastaan jo sen alkupuolella tajusin, millaisiin asioihin minun pitää keskittyä saavuttaakseni haluamiani asioita. Vinkkaamalla tästä Saaren ansiokkaasta kynäilystä toivon, että joku muukin saa tästä ajateltavaa ja työkaluja oman elämänsä hallintaan. Sitä paitsi Aki Hintsan omien elämänkokemusten ja urapolun koukerot ovat opettavaista yhtälailla kuin hyvinvoinnin mallikin.

Josta päästäänkin varsinaiseen asiaan eli coreen. Hintsan ajattelumalli hyvinvoinnista kiteytyy juuri siihen. Oman ytimen tunteminen tarkoittaa Hintsan ajattelutavassa itsensä, tavoitteidensa ja motiiviensa perinpohjaista tuntemista. Ytimen hahmottaminen helpottaa päätösten tekemistä ja se on myös motivaation alkulähde. Ydin muodostuu vastauksista kolmeen kysymykseen:

1. Tiedätkö, kuka olet?
2. Tiedätkö, mitä haluat?
3. Hallitsetko omaa elämääsi?

Onko elämänhallinta omissa käsissäsi? Mitä voisit tehdä?

Kiireinen elämä vie helposti mennessään, ellei tiedosta mitä on ja mitä haluaa, eikä kontrolloi itse elämäänsä. Jos virta vie väärään suuntaan - mitä teet? Ajalehditko vain mukana vai pyritkö rannalle. Uskaltaisitko uida vastavirtaan?

On hienoa, jos oma työ tuntuu tärkeältä (näinä aikoina erityisesti!), mutta sen ei silti saisi antaa vallata kaikkea. Elämänarvojen selkeys ja niiden pohjautuminen muuhunkin kuin työhön auttavat suhteuttamaan asioita. Jos työn antaa vallata liikaa alaa, loppuunpalaminen on todennäköistä. (Tämän kokeneena - pyydän, kiinnitä huomioita ajoissa hälytyssignaaleihin)


Työtaakan alle uupuneena tai väyseenä on vaikea keskittyä. Omista voimistaan on paha antaa, jos ne ovat lopussa. Läsnäolo muuttuu mahdottomaksi. Kun työ vie mennessään, hämärtyvät helposti oman identiteetin rajat. Kukaan ei ole kuitenkaan vain (työ)suoritustensa summa. 

Hintsa on antanut monelle asiakkaalleen niin formulakuskeista yritysjohtajiin seuraavat neljä ohjetta, jotka otin myös itselleni hyvinvoinnin ohjenuoriksi.

1. Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset ja anna heille aikaasi.
2. Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi (ettei se ole vain energiaa syövä elementti).
3. Järjestä itsellesi omaa aikaa.
4. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan - joka päivä.


Ja tähän vielä tärkeänä sekä Hintsan että omakohtaisena lisäyksenä - turvaa riittävä yöuni ja nuku riittävästi! Näillä lähti oma vuoteni 2016 käyntiin. Saa matkia :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti