torstai 13. marraskuuta 2014

OLE OSA RATKAISUA, ÄLÄ ONGELMAA

Oman ammattiyhteisön tapaamiset asiapitoisella sisällöllä ovat yksityisyrittäjälle aikamoinen suola. Ja kollegoiden näkeminen herkullinen sokeri. Kaupan päällisenä Procomin marraskuisesta vaikuttajaviestintäjaoston illasta tapasin myös uuden ympäristöministerin. 

Olen kuulunut viestinnän ammattilaisten Procom ry:hyn useampia vuosia. Tapaamisissa olen käynyt hyvin harvakseltaan, sillä palkkatöissä aika ei tuntunut riittävän ja iltatapaamisiin meneminen olisi tarkoittanut aina myös lastenhoidon erityisjärjestelyitä.

Nyt lapset ovat isompia ja omatoimisempia ja elämäni yrittäjänä aikataulullisesti vapaampaa. Olenkin osallistunut kuluneena vuonna tapaamisiin enemmän kuin kaikkien näiden vuosien aikana yhteensä. Näin jälkeenpäin vähän harmittaa, etten ole aiemmin hyödyntänyt paremmin maksamaani jäsenmaksua, mutta nyt jäsenmaksu ei ole enää "se syy" käydä tapaamisissa. On äärettömän antoisaa käydä eri jaostojen tapaamisissa täydentämässä omaa tietotasoaan ja haistelemassa heikkoja signaaleja. Vielä isompi merkitys on nähdä ja tavata alan  muita osaajia. Päivät pitkät yksin kotitoimistossa saavat kenet tahansa miettimään tekemisen mielekkyyttä. Asiakastapaamiset toki pelastavat muutamia kertoja viikossa tilanteen, mutta se ei ole sama asia kuin keskustella ja tuulettaa ajatuksiaan viestinnän erilaisista kuvioista vertaistensa kanssa. 
Kuva Pinterestistäni.


Illan tapaamisesta jäi haaviin myös mielenkiintoisia pohdintoja vaikuttamisesta, mikä olikin osuva aihe Kokoomuksen puoluetoimistolla vierailulle.

Puolitoista kuukautta ympäristöministerinä työskennellyt Sanni Grahn-Laasonen on jo saanut tuta lobbauksen ja vaikuttamisen kiemuroista.

"Ruokakaupassakin joku saattaa tulla kertomaan omia näkemyksiään jostain asiasta ja pyrkii näin vaikuttamaan agendaani."

Sanni antoikin hyviä vihjeitä siitä, mikä hänen mielestään toimii vaikuttamisessa.

"Hyvä lobbari antaa konkreettisia, mietittyjä ja realistisia ehdotuksia. Hyvään lobbariin voi luottaa: hänellä on argumentit hallussa, taustat selvitetty, kyky kiteyttää sekä ratkaisuehdotus ja konkretia samassa paketissa. Näin vastapuoli eli vaikutuksen kohde saa oikeasti jotain kättä pidempää." 

Ja kuten itse kukin älyää, tämä ei päde vain politiikassa ja hallitusohjelman luonnissa, vaan missä tahansa oman asian esiintuonnissa.

Tästä lähtien mietin itse tarkemmin erilaisissa vaikuttamistilanteissa sitä, mitä todellista tietoa minulla on antaa, ja jota tuo toinen todella tarvitsee. Silloin minä ja asiani olemme osa ratkaisua - tai emme ainakaa lisää ongelmaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti