sunnuntai 20. joulukuuta 2015

PARAS LAHJA ON KUUNTELUN TULOS

Lahja ei ole vain materiaa, vaan ikivanha tapa viestiä ja hoitaa suhteita. Näin joulun alla monella on paineita lahjojen hankinnasta. Vaikka viimeisiä päiviä viedään, niin nyt tarkkana. Toiveen täyttyminen ilahduttaa enemmän kuin yllätys, vaikka antaja toisin ehkä luulee!

Lahjan antaminen kannattaa, sillä toisen muistamisesta saa itsellekin hyvän mielen. Ilmiö on todistettu ihan tieteellisesti. Rahan käyttäminen tai itsetekemisen vaivan näkeminen lisää onnellisuutta enemmän kuin itselle hankkiminen, todennettiin jo 2009 Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.


Kenelle lahjan annat?

Lahjaideat kannattaisi miettiä yksi ihminen kerrallaan. Silloin lahjoista saa osuvampia. Tunnustan suoraan, että oma taktiikkani on joulushoppailuissa ollut aiemmin se, että hankin mahdollisimman vaihtelevia lahjoja ja sitten yritän niistä keksiä parhaiten eri saajille sopivat. Toki niin, että kaikki tai mikä tahansa hankkimistani lahjoista ilahduttaisi vastaanottajaa. Tänä jouluna muutin taktiikkaa, sillä olen pitkin vuotta valinnut monessa tilanteessa kuuntelun tien!


Toivottu lahja antaa leveimmän hymyn

Jos läheinen on kertonut suoraan lahjatoiveestaan, niin miksei sitä noudattaisi? Itsekin voi suoraan kysyä, mitä toinen haluaisi. Hän mitä todennäköisimmin silloin myös pitää siitä. Tämä pätee erityisesti läheisimpiin ihmisiin, joiden kanssa usein myös avaa lahjoja. Naamanilme kertoo nopeasti, mitä mieltä saaja lahjasta on. Vaikka lahja olisi se, mitä on toivottu ja odotettu, on ilme yleensä auvoisempi ja iloisempi kuin silloin, kun paketista paljastuikin jotain muuta.
Toivelahja ei ehkä ole yllätys, mutta sitä arvostaa ja siitä tykkää luultavasti astetta enemmän kuin lahjasta, joka on saajalle spontaanisti valittu. Lahjan antaja usein olettaa tekevänsä vaikutuksen yllättämällä, mutta kokemuksen rintaäänellä totean, että lahjan saajaa onnistuu ilahduttamaan enemmän, kun kääreistä paljastuu se toivottu lahja. Tämä pätee niin lapsiin kuin aikuisiin, ja ennen kaikkea tietysti oman perheen jäseniin.
Tätä taktiikkaa noudattamalla onnistuivat joululahjahankinnat omalle perheelle tänä vuonna kivuttomasti. Jotain pientä yllätystäkin toki joulupapereihin kääritään, mutta eivät nekään varsinaisia yllätyksiä ole, vaan äitinä ja vaimona bongattuja tarpeellisuuslahjoja, jotka kääritään erityisen kauniisti ja kekseliäästi.


Entäs sitten asiakkaalle?

Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden osalta olen noudattanut linjaa, joka itseäni on ilahduttanut saajapuolena vuosikausia. Pullo glögiä, jouluteetä tai -kahvia, suklaata, kynttilä, joulumausteita tai viinipullo. 

Jouluun liittyvä pieni hyötylahja ei yleensä mene hukkaan, vaan vastaanottaja voi käyttää sen heti jouluna (tai laittaa sujuvasti kiertoon, jos ei itselle sovi). Antajana toki yritän ajatella ihmistä, joka lahjan saa ja sen verran pitäisi olla tunneherkkyyttä ja ihmistuntemusta, ettei pistä viinipulloa ongelmaiselle tai suklaata liikakilojen kanssa kamppailevalle.

Eikä asiakas tai kumppani edes yleensä odota lahjaa. Ainakaan näinä aikoina. Siksi pienikin joulumuistaminen on iloinen yllätys. Ja siinä toteutuu myös lahjanantamisen merkitys suhteenhoidollisena elementtinä: "Kiitos kuluneesta - jatketaanhan tulevaisuudessakin!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti