sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

KADONNUT TYÖMOTIVAATIO EI ELVYTTÄMÄTTÄ PALAUDU

Miten sulta tulee aina noita ideoita?  Sun silmäthän ihan loistaa! Kuinka sä oikein jaksat innostua joka kerta noin paljon? Näitä kysymyksiä minulta usein udellaan. Totean yksinkertaisesti, että oman itsensä ymmärtäminen ja sisäinen motivaatio ovat parasta polttoainetta innostukseen - niin työssä kuin missä tahansa tekemisessä.

Työn puuduttavuus, ylimitoitetut vaatimukset, jatkuva epämukavuusalueella oleminen ja kiire tappavat keneltä tahansa innostuksen omiin työtehtäviin saati työssään kehittymiseen. Olen vierestä seurannut parinkin läheisen ihmisen painiskelua vaativissa ja epämitoitetuissa töissä, joissa motivaatio tehdä ja toteuttaa on sammunut. Niin sisäinen kuin ulkoinen. Eivätkä porkkana tahi keppi ole tilanteessa edesauttaneet mitään - päin vastoin.

Omakohtaisestikin tämän ongelman kanssa olen lyönyt päätäni seinään, kun tuntui, ettei mikään riitä ja etten pystynyt enää antamaan parastani. Motivaationi silloiseen työhöni oli täysin kadoksissa. Väsyin, stressaanuin ja uuvuin. 

Tässäpä omat askelmerkkini työhönsä väsyneen tai tympiintyneen pohdittavaksi.

ASKEL 1: HAVAHDU OMAAN TILANTEESEESI
Jos on aamulla jo valmiiksi leipiintynyt tulevaan työpäivään, pitäisi hälytyskellojen soida. Tai jos tuntuu, että omat työt pännivät yhä useammin, eivätkä edes kivat työkaverit kompensoi. Aina vaan ketuttaa, v**ttaa ja itkettääkin. Työpahoinvointia pidetään tänä päivänä lähes nykytyöelämään kuuluvana asiana. Älä mene tähän lankaan. Katso peiliin ja kysy itseltäsi, miten voit.
Kuva Pinterestistäni

ASKEL 2: LISTAA VAHVUUTESI JA TUNNISTA MISSÄ OLET HYVÄ
Kuinka hyvin tunnet itsesi? Kuinka paljon teet asioita statuksen, hyvän palkan tai muiden ulkoisten asioiden takia? Millainen tekeminen ja työ sinua ilahduttaisi? Mistä saat energiaa, mikä sinua vetää puoleensa. Mistä saisit energiaa, etkä vain antaisi sitä. Hups - joskus voi käydä niinkin, että näitä asioita miettiessäsi huomaat eläväsi aivan päinvastaista (työ)elämää.

ASKEL3: KADONNEEN MOTIVAATION METSÄSTYS - SANOISTA TEKOIHIN
Jos oma nykyinen työtehtävä tai työpaikka tekee sinut jatkuvasti väsyneeksi tai ei anna sinulle enää mitään, josta innostua, lienee syytä tehdä asialle jotain. Oikeasti: mikä estää siirtymästä kohti innostavampaa tekemistä? Meillä kullakin on erilaisia tavoitteita elämässä, mutta jos niihin pyrkiminen "väärillä" keinoilla syö sisäisen motivaation, saavutat tuskin tavoitettakaan. Äläkä mene siihen ansaan, että vaihdat vain työpaikkaa. Tavoittele sitä, että ymmärrät oman ajattelutyylisi ja ymmärrät millainen työn tekijä olet. Silloin voit rakentaa työsi luontaisten taipumustesi ja vahvuuksiesi ympärille.

Omalla urapolullani kiipesin aiemmin tittelistä toiseen ja erilaisia (rooli)kokemuksia hamuten ja organisaatioita koluten. Opin karkeimman kautta, että se oli minulle väärä tie ja perustui osittain muiden odotuksiin. Työuupumuksen kautta heräsin kysymään, mikä minua oikeasti motivoisi. Vastasin itselleni myös rehellisesti ja sillä tiellä nyt olen: motivoituneena, asioista ja tilanteista helposti innostuvana ja myönteiseen etsiytyen. 

I just love my job - toivon, että sinäkin voit sanoa samaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti