perjantai 27. tammikuuta 2017

SOMEKRIISI PELOTTAA - EN MEE SOMEEN OLLENKAAN

Moni viestinnän ja markkinoinnin kanssa työskentelevä painii nykyään monenmoisissa sosiaalisen median myrskyissä. On myös valtavasti tahoja, joille some olisi oiva keino olla läsnä asiakkailleen, mutta sinne meno pelottaa negatiivisen älämölyn takia.


Sosiaalisen median kriiseistä on tullut arkipäivää.  Kriisi voi syntyä hyvinkin pienestä – tai olla syntymättä, jos siihen osataan reagoida nopeasti oikealla tavalla. Eivätkä kaikki hankalat tilanteet ole kaikille kriisejä. Tilanteita voi hallita ja hoitaa monelta kantilta. (En tässä lähde määrittämään, mikä on lähtökohtaisesti kriisi tai sen eskaloima tilanne. Tulkitse omien kokemustesi valossa!)

Mielensäpahoittajia on liikkeellä ihan kaikista asioista. On aina ollut. Ennen he vain purkivat harmiaan printtilehtien yleisönosastopalstoilla tai kertoivat huonosta pelvelukokemuksestaan kaupan kassajonoissa ja tuttujen kesken illanistujaisissa.  

Tärkeää on myös ymmärtää, että organisaatio on jollakin tavalla lähes aina somessa, vaikka omia tilejä ei olisikaan perustettuna. Joku puhuu teistä/sinusta kuitenkin! Se, ettei mene someen lainkaan, ei ole välttämättä ratkaisu. Silloin et voi olla mukana keskusteluissa vastaamassa "syytöksiin" tai yhtälailla kiitoksiin, kertomassa lähtökohtianne ja mahdollisesti korjaamassa väärinymmärryksiä.

Se, mikä on tänä päivänä sosiaalisessa mediassa nousevissa kriiseissä on kriittisintä on, että organisaatioiden on tärkeä ymmärtää sen tarjoama uudenlainen tapa jakaa kokemuksia.

Kriisin ennaltaehkäisyn ja mahdollisimman nopean hallinnan osalta ovat omat askelmerkkini ja vinkkini seuraavat:

  • Älä jätä somea koskaan täysin pimentoon. On keinoja, joilla saat tietää, jos/kun sinusta puhutaan tai sinut mainitaan. 
  • Jos kriisinpoikanen yrittää selvästi nostaa päätään, selvitä heti, mistä on kyse. Mihin se liittyy?
  • Reagoi tilanteen vaatimalla tavalla (kommentoi/ vastaa tai älä-vastaa tilanteesta riippuen/muu toimenpide).
  • Kun vastaat tai kommentoit, pidä huolta, että kerrot tosiasioita. Älä selittele, äläkä syytä muita. Selvät virheväitteet kannattaa oikaista. 
  • Ole tietoinen, miten tilanne etenee (somessa). 
  • Moka mikä moka: pyydä anteeksi & pahoittele ja myös tarkoita sitä. Voit myös kiittää avusta tai palautteesta, jos esiintullut asia on sellainen.
  • Ota opiksi tapahtuneesta!

Some on näkyvyyttä. Se tuo olemassaolonne eläväksi. Se auttaa kommunikoimaan tärkeiden sidosryhmien kanssa. Se on palvelukanava. Sen kautta kerrotte tarinaanne uudenlaisille yleisöille - vahvistatte brändiänne. 
Älä anna mahdollisten kriisien tai älämölyn pelottaa itseäsi.

Somen saloihin saa koulutusta ja moni taho auttaa sisältöjen teossa ja erityisesti tietenkin kriittisissä tilanteissa. Scribokin.NOTE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti