torstai 28. syyskuuta 2017

USKALLA PYYTÄÄ APUA SOMEN KÄYTTÖÖN

”Tyhmä ei ole se, joka joka pyytää liikaa, vaan se, joka maksaa.” Sosiaalisen median käytössä vanha sananlasku taipuisi ehkä niin, että ”Tyhmä ei ole se, joka pyytää apua, vaan se joka nillittää osaamattomana yksin.”

Yrityksen viestintä (ja markkinointi) ovat pelikenttä, jossa onnistuminen voi olla pienestä kiinni. Yleensä molemmat vaativat niin yhdistettynä kuin erikseenkin melkoista työmäärää – eikä molempien tekeminen onnistu ihan samoilla jujuilla. Sekä viestinnässä että markkinoinnissa on omat sääntönsä ja nämä on hyvä ymmärtää myös sosiaalisen median puolella. Siksi ei ole hullumpi ajatus paneutua aiheeseen ja myös aloittaa ensiaskeleensa osaavampien opastuksella.

Omassa työssäni minulla on ollut iloa auttaa hyvinkin erilaisia organisaatioita somen ihmeelliseen maailmaan. Ensin aikoinaan kolme eri omaa työnantajaani ja nyttemmin asiakasyrityksiä.


Älä piiloudu – ole läsnä sellaisena kuin olet (okei, tai haluat olla)

Itse avaan yleensä ensimmäisenä sparrattavilleni  sosiaalisen median käytön hyötyjä niin yrityksen kuin kunkin henkilön omakohtaisen hyödyn kannalta. Näitä voi olla useanlaisia ja hyvinkin erilaisia riippuen siitä onko keskustelukumppanini toimitusjohtaja, johtoryhmän jäsen tai henkilöstöä.

Korostan usein ylenpalttisestikin sitä, että kaikessa kohtaamisessa on kyse kyvystä läsnäoloon. Jos läsnäoloa ei aidosti ole, ei onnistuminen kohtaamisessakaan ole kovin tuloksellista. Liikkeelle pitää lähteä siitä, että kommunikoidessaan tuo esille yrityksen omaa identiteettiä, brändiä ja imagoa. Kaiken viestinnän ja markkinoinnin tekojen on syytä tukea ja kehittää yrityksen profiilia, silloin se tekee saman liiketoiminnalle. 

Tärkeää somessa on myös ymmärtää eri somekanavien ominaisvoimat. Se väylä, jota oman sanoman viemiseen käytetään, on syytä olla valittuna, eikä pommittaa kaikkialla kaikkea. Sitä ei kestä viestien vastaanottaja, mutta ennenkaikkea se on aika mahdotonta organisaation somesisältöjä tekeville ja hallinoiville henkilöille.


Yrityksen viestintä ja markkinointi ei voi myöskään olla pelkkää tuotemarkkinointia. Some ei ole autuaaksitekevä ja parhaillaan ilmainen mainoskanava.  Vuorovaikutteisuus ja sisältömarkkinointi (blogit, videot, artikkelit yms.) vetoavat enemmän kuin ”Tässä on tuote N. Se on sitä ja tätä. Et tule toimeen ilman. Osta”. (Okei, hyvin karrikoitua, mutta on tätäkin ajattelukulmaa tullut eteeni keskusteluissa.)

Ylitä oma mukavuusalueesi – uskalla uudistua

Jos yritys ei vielä ole sosiaalisessa mediassa, on hyvä miettiä miksi ei. Syitä voi olla paljon. Harmillisinta yritykselle itselleen (ja myös asiakkaille) poissaolo on silloin, kun ja jos johdossa ei ymmärretä niitä etuja, joita sosiaalisen median läsnäololla ja kommunikaatiolla siellä voisi saada. ”Tulee vain paskaa niskaan kuitenkin kaikilta some-raivoajilta” – hmmm... tämä ei riitä perusteluksi.

Itse etsin lähes aina tietoa tarvitsemistani palveluista ja myös tuotteista verkosta muualtakin kuin vain virallisilta www-sivuilta. Tai kun teen taustatyötä ja tutustun johonkin organisaatioon tai ihan henkilöönkin. Some-kanavissa pääsee pintaa syvemmälle. Siellä löytyy keskustelua, taustoja, tunnelmia ja fiiliksiä ihan eri tavalla. 

Tästä vuorovaikutteisuudesta yritys jää täysin paitsi ja tietämättömäksi, jos some ei kiinnosta.

Tärkeintä on ymmärtää oma tarve ja mahdollisuudet. Jos niitä ei ymmärrä, mutta asia kiinnostaa, on seuraava steppi löytää joku toinen asiaa ymmärtävä taho apuun, joka auttaa näkemään ja suunnittelemaan, mitä kaikkea somella voidaan saada yrityksessä aikaan.


Hmm... mikä on se oikea kanava sitten?
Sanon, että jokaisen yrittäjän kannattaa hyödyntää läsnäolo sosiaalisessa mediassa. Sen ei tarvitse aina olla isoa ja näyttävää. Pienistä puroista syntyy.... Ja vaikka tuntuisi turhalta eurojen tuhlaukselta pyytää apua, jokainen euro tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä takaisin.

Ymmärrän myös hyvin, että lukuisista hyvistä puolistaan huolimatta sosiaalinen media herättää myös huolta ja päänvaivaa yrityksissä. Verkossa kuka vain voi kirjoittaa mitä vain omana itsenään tai ikävimmissä tapauksissa valeprofiilien turvin. Some-raivo ja negatiiviset kommentit on vain kohdattava, mutta niihinkin voi varautua ja se some-osaaja kyllä jeesii tässäkin ennakkoon, jos on asiantunteva auttaja.

Olen itse oppinut kaikista somesparrauksista aina hurjasti. Niin erilaisten toimialojen itseymmärryksestä kuin siitä, millaisia huikeita liiketoimintakuvioita kullakin yrityksellä on. Ja ihmiset – parasta  on aina tutustua ihmisiin ja auttaa heitä eteenpäin.


PS. Molemmat kuvat löytyvät Pinterestistäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti